Vijesti članica

June 12, 2024

Reagiranje povodom tragičnog čina na Markovom trgu: Suicid je moguće spriječiti. Kao društvo i pojedinci dužni smo učiniti puno više

Image BD

Povodom tragičnog čina samoozljeđivanja na Markovom trgu, izražavamo žaljenje za izgubljenim životom i sućut obitelji.

Usprkos godinama rada naših udruga na terenu i na destigmatizaciji, velika i neprimjerena medijska pozornost doprinijela je narušavanju intime i dehumanizaciji osobe, te stigmatizaciji teškoća mentalnog zdravlja. Razne analize, komentari, etiketiranje, podjele na nas „normalne“ i njih („takve osobe“) doprinosi jačanju stigme i autostigme  koji posljedično dovodi do toga da osoba ne zatraži potrebnu pomoć radi straha od odbacivanja društva. Snažno zagovaramo poboljšanje edukacije liječnika i budućih liječnika o etičkim normama javnog istupanja.

Pohvala medijima koji su na obazriv i profesionalan način izvijestili o događaju, a HND-u na brzoj reakciji i pozivu na poštivanje novinarskog Kodeksa časti.

Kao društvo i pojedinci, moramo učiniti više. Mentalnozdravstvena pismenost važna je kao i umijeće čitanja i pisanja (više na https://www.hzjz.hr/aktualnosti/mentalnozdravstvena-pismenost-nije-rezervirana-samo-za-strucnjake-ona-je-vazna-za-svakog-pojedinca/)

Nadamo se da će ovaj čin potaknuti nadležne institucije (iako, mentalno zdravlje je svačiji posao) na neophodne promjene. Podrška mentalnom zdravlju u zajednici mora biti dostupna svima.

Ako imate suicidalne misli ili znate nekoga kome je potrebna podrška, znajte da niste sami. Slobodno se obratite:

•⁠  ⁠Centar za krizna stanja i prevenciju suicida u sklopu Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Zagreb (bez najave i uputnice između 8 i 20 sati) ili nazvati telefon 01 2376 470 od 0 do 24 sata.
•⁠  ⁠Psihološki centar TESA besplatno psihološko telefonsko savjetovanje  01 4828 888 (radnim danom od 10 – 22 h.)
•⁠  ⁠Hrvatska udruga za prevenciju suicida – HUPS u Virovitici - 033/721-178
•⁠  ⁠Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba https://www.poliklinika-djeca.hr/
•⁠  ⁠Hrabri telefon https://hrabritelefon.hr/ za djecu 116 111; Hrabri telefon za mame i tate 0800 0800; (svakim radnim danom od 9 do 20, linije su besplatne i anonimne za nazivatelje, ne pojavljuju se u listingu poziva)

Pročitajte zaključke s održanog okruglog stola