Informiraj se

Info letak: Izazovi i prioriteti u području mentalnog zdravlja

Prema istraživanjima, 1 od 6 osoba u EU imala je mentalne probleme u 2016., a više od 84.000 ljudi godišnje umire zbog mentalnih poteškoća i samoubojstava. Troškovi liječenja prelaze 4% BDP-a EU, što iznosi više od 600 milijardi eura godišnje. Hrvatska je usvojila Strateški okvir razvoja mentalnog zdravlja do 2030. s ciljevima poput prevencije, rane detekcije i povećanja dostupnosti psihobiosocijalnih intervencija. Projekt "Naši glasovi za mentalno zdravlje u zajednici" promiče važnost mentalnog zdravlja kao temeljno ljudsko pravo koje zahtijeva podršku na svim razinama.

Image
Znate li što je mentalno zdravlje?

Jezik mentalnoga zdravlja može biti zbunjujuć, s puno stručne terminologije koja nije sasvim poznata ni stručnoj, a ni općoj javnosti. Za bolje razumijevanje mentalnoga zdravlja, ali i srodnih pojmova, dijelimo ovaj pojmovnik HZJZ-a.

Image
Prava osoba u psihijatrijskoj ustanovi - informirani pristanak na liječenje

Ovaj letak objašnjava što znači pristanak na liječenje. Liječenje bilo kojeg zdravstvenog stanja provodi su uz pristanak pacijenta. Informiranje o Vašem zdravstvenom stanju i razlozima zašto se predlaže liječenje je pravna obaveza ustanove u kojoj se planira liječenje. Letak je izrađen u okviru projekta Svjetske zdravstvene organizacije QualityRights 2019 u koprodukciji s udrugom Svitanje.

Image
Prava osoba u psihijatrijskoj ustanovi - prisilni smještaj

Ovaj letak je namijenjen Vama ako ste prisilno smješteni u psihijatrijsku bolnicu ili odjel. Ako želite saznati o svojim pravima pri dobrovoljnom smještaju, proučite poseban letak o pravima osoba na dobrovoljnom smještaju. Letak je izrađen u okviru projekta Svjetske zdravstvene organizacije QualityRights 2019 u koprodukciji s udrugom Svitanje.

Image
Prava osoba u psihijatrijskoj ustanovi - Mjere prisile

Ovaj letak je namijenjen Vama ako želite saznati kada se prema oboljelima u psihijatrijskim ustanovama mogu primijeniti mjere prisile i Vama kada su prema Vama primijenjene mjere prisile. Letak je izrađen u okviru projekta Svjetske zdravstvene organizacije QualityRights 2019 u koprodukciji s udrugom Svitanje.

Image
Prava osoba u psihijatrijskoj ustanovi - Dobrovoljni pristanak

Ovaj letak namijenjen je Vama ako ste uz Vaš pristanak smješteni u psihijatrijsku ustanovu radi potrebe Vašeg liječenja. Ako želite saznati o svojim pravima pri prisilnom smještaju odnosnu smještaju protiv Vaše volje, proučite posebni letak o pravima osoba na prisilnom smještaju. Letak je izrađen u okviru projekta Svjetske zdravstvene organizacije QualityRights 2019 u koprodukciji s udrugom Svitanje.

Image