Politike mentalnog zdravlja

May 14, 2024

Okrugli stol u Kući Europe: Mentalno zdravlje trebalo bi biti glavna tema svakih izbora jer se tiče apsolutno svake osobe u društvu

Image BD

Zagreb, 14. 5. 2024. - U prostorijama Kuće Europa danas je održan Okrugli stol Hrvatskog saveza udruga za mentalno zdravlje (SUMEZ), s temom dobrih praksi u EU i HR u području usluga u zajednici za osobe s teškoćama mentalnog zdravlja, a koji je označio početak kampanje pod nazivom "Naši glasovi za mentalno zdravlje". Okrugli stol okupio je stručnjakinje i aktiviste kako bi raspravili ključna pitanja i izazove vezane uz mentalno zdravlje u Hrvatskoj, dok su građani i EU zastupnici pratili diskusiju iz publike. 

Svoje iskustvo nošenja s mentalnim poteškoćama podijelila je Antonela Golobić, diplomirana kineziologinja i trenerica:  “Ja sam 97 godište, dolazim iz radničke klase, u osnovnoj školi nisam čula jednu riječ o mentalnom zdravlju,  a nismo ni doma o tome razgovarali. Nevjerojatno je da sam tek na trećoj godini socijalnog rada naučila razliku između psihologa i psihijatra.”

“Jako je teško dobiti psihijatrijsku pomoć na uputnicu i predugo se čeka, stoga je psihijatrijska pomoć često dostupna samo onima koji to mogu platiti. Zato su ljudski životi često ugroženi, a pružanje podrške u zajednici može biti jedno od rješenja tog problema. Već to radimo kroz udruge civilnog društva, ali treba nam pomoć i suradnja s bolnicama, ministarstvima i ostalim tijelima sustava.”, rekla je  Marina Vidović, predsjednica udruge Feniks Split. "Kad se govori o mentalnom zdravlju, često se to odnosi samo na probleme i teškoće, dok se propušta govoriti o zadovoljstvu vlastitom životu, svrhovitosti i doprinosa društvu. Mentalno zdravlje trebalo bi biti glavna tema svakih izbora jer se tiče apsolutno svake osobe u društvu.

Na okruglom stolu su sudjelovali Adrian Pezdirc, glumac i moderator, prof.dr.sc. Danijela Štimac, HZJZ, Mira Pekeč Knežević, Zamjenica pravobranitelja za osobe s invaliditetom, Marina Vidović, predsjednica udruge Feniks Split, Radmila Stojanović Babić, predsjednica udruge Susret i članica Mental Health Europe te Antonela Golobić, diplomirana kineziologinja i trenerica. Ovaj konstruktivni dijalog otvorio je prostor za daljnje akcije i inicijative usmjerene prema poboljšanju pristupa mentalnoj zdravstvenoj skrbi u RH. Okrugli stol je dio projekta "Naši glasovi za mentalno zdravlje" čiji je cilj informirati i osvijestiti javnost o izazovima, dobrim praksama te politikama mentalnog zdravlja u RH i EU,  a nastavit će se kroz niz aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti i podršku osobama s mentalnim izazovima. Za više informacija o kampanji i budućim događanjima pratite web stranicu sumez.hr i našu Facebook stranicu. 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije kroz natječaj Impact4Values zaklade Solidarna. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.

Pročitajte zaključke s održanog okruglog stola